onsdag 19 januari 2011

DISKUSSIONSFRÅGOR AV GUDS STAD

Filmen Guds stad är en berättelse om några invånare i stadsdelen Guds stad i Rio de Janeiro. Den är baserad på en bok med samma namn av författaren Paulo Lins. Den utspelar sig från 1960-talet till 1980-talet. Bostadsområdet förvandlas snart till den farligaste favelan, kåkstaden, i hela Rio. Historien berättas av en kille som kallas Raketen och filmen är uppdelad i ett antal kapitel. När det var dags att spela in filmade man i slummen med barn och unga som levde i denna verklighet. Av 2000 som filmades valdes 200 ut som fick delta i inspelningarna som byggde mycket på improvisation. Innan ni börjar diskutera filmen Guds stad kommer en lista över de viktigaste karaktärerna i filmen:

Raketen
Lille Zé
Benny
Kalufsen
Moroten
Angelica
Thiago

Gå kort igenom vem personerna innan ni går vidare till frågorna.

1. Raketen berättar sin historia med en berättarröst som kommenterar det som sker. Ibland finns det direkta tilltal till publiken. Hur påverkar det er syn på filmen?
2. Fundera på de namn som förekommer i filmen och diskutera dem.
3. Vad är det som ger respekt och makt i Guds stad? Jämför vad de olika karaktärerna tycker. Vad bygger denna respekt på?
4. Vad är det som får Raketen att kunna stå utanför gängen? Han tycks ju på sitt sätt få respekt från de andra. På vilket sätt?
5. Vad är det som lockar i de kriminella gängen? Det tycks ju inte vara några problem att rekrytera nya medlemmar. Resonera kring detta utifrån det system som gör favelor möjliga.
6. Diskutera varför det tycks vara så svårt att ta sig ur våldsspiralen i Guds stad. Vad menar Raketen när han i början av filmen säger att: ”I Guds stad fungerar det så att om du flyr får de tag i dig, och om du stannar tar de dig i alla fall. Så har det varit alltsedan jag var barn”?
7. I filmen ställs Raketen och Lille-Ze som motpoler. Diskutera deras olikheter. Varför hämnas inte Rakten sin brors mördare?
8. Diskutera flmens slut med Knattarna som drar fram i gränderna som nyblivna kungar över Guds stad. Vad ger det för bild av framtiden?
9. Diskutera vilken polisens roll i ett samhälle bör vara.
10. Vad är det för samhälle som gör barn till mördare? Ska vi i Europa klandra oss på något sätt?
11. Vilka roller har män respektive kvinnor? Ge exempel från filmen.
12. Hur skildras droger i filmen och vilka förändringar sker under filmens gång?
13. Vilket är filmens budskap?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar