måndag 14 september 2009

Fiktion och verklighet

Vad är egentligen sant och falskt? Gränserna mellan de två kontrasterna har gått från en svart-vit skala till en gråzon. Måste allt egentligen vara sant som man skriver?

Hur påverkas du av dessa inlägg på Facebook: "Mor är en mördare. Men är jag själv bättre? Jag har också mördat en man" och "känner en överväldigande matthet. Mor är död. Det är mitt fel". Förändras din uppfattning om du vet att det är Nova Barakel som har skrivit det? Jämför dina reaktioner med den information du kan finna på:

Bakgrund
www.facebook.com/nova.barakel?_fb_noscript=1
www.youtube.com/watch?v=o5Ar8Rf3rFs

Diskussion
www.resume.se/nyheter/2009/08/13/hon-blaste-kandisarna-pa-f/
cso.idg.se/2.5334/1.241370/it-sakerhetskonsult-lurade-kandisar

Tyvärr kan jag inte lägga ut länkar från skolans dator, så kopiera dessa adresser och sök själv. Din uppgift idag är att skriva ett inlägg tillsammans med någon i klassen där ni tillsammans redogör för vad ni tycker. Försök också föra disussionen vidare genom att lägga till fler exempel på bloggar som trotsar faktaanspråket. Kommentera också ett inlägg som någon annan grupp i klassen har skrivit.

17 kommentarer:

  1. Djurgården - Malmö FF 1-2
    HAN KOM FRÅN AFRIKAS LAND, HAN SATTE VÅRA HJÄRTAN I BRAND. OFERE!

    SvaraRadera
  2. Man kan påverkas om man inte känner till att det som skrivs och sägs inte är sant. Men om man vet att Nova inte finns så kanske man själv vill vara hennes vän, och klart då påverkas man av alla inlägg. Efter de vi läste som hon skrivit på facebook så anser vi att hon också vill få uppmärksamhet. ¨Mor är en mördare. Men är jag själv bättre? Jag har också mördat en man" Efter man läser detta så hade vi själv velat veta mer om det är sant eller inte därför lyckas hon fånga många vänner, läsare på facebook.
    Allt som skrivs kanske inte behöver vara sant, men det är fel att lura folk bara för att få uppmärksamhet.
    Bloggar behöver heller inte vara sanna för att det är ingen som känner till saningen förutom personen som har skrivit inlägget. // Sabina & Abbe

    SvaraRadera
  3. Sant eller falskt? Är det viktigt att tala sanning? Nja, en vit lögn då och då skadar väl aldrig. Men nivån som Åsa Schwarz har gått upp till med sin karraktär Nova Barakel är lite för hög tycker vi. Att öppet påstå att någon har blivit mördad, eller att man själv har mördat någon, då har man gått för långt. Vår reaktion på inlägget är först att man blir lite chockad, mens en när man får veta att det är falskt så blir man lättnad, det är ju trots allt ganska allvarliga saker hon skriver om.

    Det var vår synpunkt! // Stefan, Oscar, Dino!

    SvaraRadera
  4. Det här är en form av gratis reklam för Åsa Schwarz nya bok. Rätt så smart marknadsföring eftersom att boken redan nu har blivit omtalad. Boken känns mindre intressant nu när Nova Barakel har blivit avslöjad som en fiktiv person. Allt behöver inte vara sant som man skriver men om man förväntar sig att få ett någorlunda sanningsenligt innehåll så vill man inte få en bok som är påhittad, även fast den är bra. Det handlar om vad man förväntar sig.

    Ludde och lite Henke men mycket ibland och lite Ludde ibland :O

    SvaraRadera
  5. I grund och botten så tycker vi inte detta är fel. På grund av att det är en sak att ljuga om identitet av en person i en bok än handlingen. I detta fallet har man gjort det för att lyfta fram hur viktig miljön är och man har inte bara tänkt på att sälja så många böcker som möjligt. ” - I slutändan vill vi alltid sälja böcker. Men i första hand var målet att skapa ett intresse för Nova Barakel och hennes hjärtesak miljön.” så säger författaren i en intervju där hon får svara på frågan vad egentligen tanken var med att hitta på en karaktär. Författaren hade tänkt att gå ut med den riktiga identiteten efter boken hade släppts, men blev på kommen innan, dock så erkände hon när hon blev konfronterad. Allt det här tillsammans gör att vi tycker att det här inte är fel, då har man har något annat än pengar i åtanken. Återigen har man lyckats med marknadsföringen och skapat större intresse för boken.
    I bloggar så tycker vi personligen inte att det är fel att överdriva eller inte alltid skriva faktamässigt rätt. En blogg är en blogg det vill säga en persons tankar och åsikter om personer och samhället i sig. Det gör att man alltid får en personlig vinkel på det som skrivs och därför spelar det ingen roll om allt inte är sant. Dock tycker vi att framstående förebilder ska hålla sig faktamässigt rätt och inte överdriva bara för att skaffa uppmärksamhet.

    av sebastian den fina opch alex den fula.

    SvaraRadera
  6. Vi anser att det är etiskt fel att använda sig utav dessa metoder för att skapa uppmärksamhet. När vi läste detta så kom vi att tänka på en liknande händelse, då konstnärseleven Anna Odell spelade psykiskt sjuk för att väcka intresse.
    Vi tycker inte att detta är ett hederligt sätt att få fram sina åsikter, men samtidigt så kan vi inte låta bli att tycka det en påhittig metod de använt sig utav, då vi förstår att det i dagens samhälle krävs mer annorlunda och saftiga metoder än för tio-tjugo år sedan, då det förmodligen räckte med att publicera något i tidningen för att få fram det. Samhället förändras därav tvingas även våra tillvägagångssätt att förnyas.
    Dem har lyckats framföra detta utan att kränka någon individ, de har snarare möts utav en hel del positiv respons, vilket bör belysas.
    Frågan om allt man skriver måste vara sant är svår att svara på då sanning är ett definitions problem. Vi tycker däremot att det måste finnas någon slags verklighet i det man skriver, eller utger sig för att vara, hur ska vi annars kunna ha förtroende för varandra?
    / Maria och Line

    SvaraRadera
  7. Det är svårt att definiera vad som är sant eller falskt för man kan ju aldrig vara säker. Olika människor har olika värderingar och uppfattar händelser på olika sätt. Därför måste man alltid fundera på om det som är skrivet verkligen är sant.
    Vi tycker absolut inte allt behöver vara sanning. Med en text kan man vilja få uppmärksamhet och väcka någons intresse. Det kan egentligen vara sant, men man skriver det utifrån egna erfarenheter, sina egna åsikter och inte efter en sann händelse. När det borde vara sanning är när det utgörs för att vara det och när man förväntar sig att de är det. Man skriver till exempel inte ofta ”Mor är en mördare” på Facebook, och då borde man kanske fundera en extra gång på om det verkligen är sant eller ej. Om man skriver såhär på internet kan det ofta leda till uppmärksamhet och de är det skrivaren vill ha.
    När man vet att skrivaren inte är personen som den utges för att vara, då borde man ju absolut tänka efter ännu en gång om det verkligen kan vara sant eller om det är påhittat. Det som är mest logiskt är ju att det inte är en verklig händelse som det skrivs om, och det bör man ju tänka på när man läser bloggar och andra inlägg på internet. Med falsk identitet måste man på något sätt ändå få fram att det inte är den personen som skriver!

    SvaraRadera
  8. Nej, allt måste inte vara sant som man skriver. Det beror på vad man skriver för text. Om man skriver ett cv ska allt vara sant, annars kan man få problem om det man skrivit i texten inte stämmer. Medan om man skriver en skönlitterär bok kan man plocka allt ur fantasin.

    "Mor är en mördare. Men är jag själv bättre? Jag har också mördat en man"
    Detta känns inte så verklighetstroget, folk brukar inte skylta med mord på offentliga sidor, om man inte har allvarliga psykiska problem. Därför tar vi inte detta citatet på så stort allvar.
    "känner en överväldigande matthet. Mor är död. Det är mitt fel".
    Detta skulle kunna vara verklighet, man skulle kunna känna sig skyldig över någon annans död även om man inte är skyldig till den rent fysiskt. Citatet pekar inte heller på att hon har mördat sin mor, därför hade man kunnat skriva detta på en offentlig sida och verka trolig.
    Av: Johanna MB, Sandra och Amanda

    SvaraRadera
  9. Sanning och lögner går egentligen hand i hand med varandra. Det kan ju ibland vara svårt att urskilja vad som är sant respektive falskt eller hur? Eftersom vi människor, ibland vill tro på saker vi egentligen känner är icke trovärdiga. Det kan vara ens bästa vän som drar en dålig lögn men man vill tro på det så man gör det, om en okänd person skulle berättat samma sak så är det då mest troligt att du skulle tänka "jaha visst, det låter ju trovärdigt..." Det gäller att välja rätt så kallad målgrupp och rätt tillfälle och sammanhang för sanning och lögner. Man ska alltid tänka till en extra gång, vill jag tro på detta? Allt man skriver behöver ju inte alltid vara sant.

    I detta sammahang gör inte lögnen någon större skada, jag ser det mer som reklam och ett slags expriment. För hur reagerar människor egentligen? Och vad gör dom åt saken om de kommer fram till att det inte är sant! Här luras ett tusental människor och inte förrän efter lång tid är det någon som förstår. Tänk på hur blinda vi kan vara, tänk så lätt det är att bli lurad och även luras!

    SvaraRadera
  10. I detta fallet av falsk identitet, Nova Barakel, anser vi att ingen skada var skedd. Visst upplevs det som chockerande och irriterande då man inser att en 'vän' på facebook inte exsisterar. Vi försöker förstå varför Åsa Schwarz ville skapa denna fiktionerade karaktären. Vår teori är helt enkelt att Schwarz ville se reaktioner från allmänheten. Att skapa en sådan extrem karaktär med starka åsikter väckte en stor uppmärksamhet.
    Lyckades hon? Vad ville hon åstadkomma?
    Vi tror att hon ville påverka samhället. Därför blev hon 'vän' med politiker, journalister och andra kändisar - människor som kan göra sig hörda i samhället.
    Så vad är egentligen sant eller falskt? Det är ingen som vet. Du tror på det du vill tro. det ser man genom att så många trodde att Nova Barakel var en verklig individ. Är det då fel att ljuga eller att utge sig vara en annan än man egentligen är? Vi anser att så länge man vågar stå för det man säger och tar konskvenserna så kan man ljuga. Dock tror vi ionte att det är ett bra sätt att leva. Man ljuger inte bara för andra utan också för sig själv.

    "Mor är en mördare. Men är jag själv bättre? Jag har också mördat en man"

    Detta är ett mycket starkt citat som naturligtvis väcker uppmärksamhet. Om vi hade läst detta så hade vi ifrågasatt sanningen i citatet. Hade en mördare verkligen skrivit detta? Vi tror inte det.

    "känner en överväldigande matthet. Mor är död. Det är mitt fel"

    Vi känner likadant efter att ha läst detta citat. Ska vi tro på det?

    Sant och falskt är svårt att skilja på. En ren lögn eller ett budskap? Man får själv tolka det man hör och läser. Viktigast är att man är kritisk och inte tror på allt.

    /Vicky, Johanna, Sofia

    SvaraRadera
  11. Om en bok lanseras som verklighetstrogen så har läsaren alla krav att förvänta sig att boken är ren sanning. Att använda alter ego som skydd är fullt acceptabelt.
    Att använda Facebook eller Twitter som ”gömd” publicitet för boken är ett bra pr trick för att locka läsare att köpa boken och göra boken till ett diskussionsämne.
    Det som Nova Barakel lyckades med är mycket skickligt pr trick. Men uppkomsten av att hon var bara del av ett pr trick känns för mig väldigt konstigt. Allt var bara en del av en bok, en lögn som upprör, men för författaren säljer.
    Carl, Philip und la Måns. sakreblöö

    SvaraRadera
  12. Sant eller falskt, har det någon betydelse?
    Vi anser att det beror på vad och i vilket sammanhang vi människor ljuger i. För alla ljuger vi någon gång i vardagen även ifall vi inte tänker på det ibland, inte sant?

    Vi har en tendens att ljuga om allt i stora och små sammanhang. Dessto större lögn och desto allvarligare sammanhang blir lögnen allt mer allvarligare som kan leda från en liten sak till en mycket större. Som till exempel ett gräl med en lögn kan urartas och leda till en allvarligare situation och kan sluta med död, en människans sista andetag.

    I Noras sammanhang finns olika risker ju med att hon är vän med så många olika sorters personer bla politiker, journalister och helt vanliga människor. Personer tar åt sig det olika och dem med större makt har lättare att genomföra budskapet.

    Andra exempel är bloggare, som provoserar med hjälp av text och bild. Allt de skriver är ju inte sant, eftersom dessto mer intressantare det låter, mer besökare får dem och bättre inflytande, och i Nova fall, fler vänner.

    Visst kan man ljuga då och då för att förbättra sin egen possition, men inom ramens gränser.

    / Selma och Nelia

    SvaraRadera
  13. I många av kommentarerna framkommer det att skillnaden mellan lögn och sanning inte alltid är så stor, vilket Angelica formulerar så här: "Sanning och lögner går egentligen hand i hand med varandra"

    Sebastian och Alexander går in på den kommersiella aspekten och citerar hjärnan bakom Nova: "'I slutändan vill vi alltid sälja böcker. Men i första hand var målet att skapa ett intresse för Nova Barakel och hennes hjärtesak miljön.' så säger författaren i en intervju där hon får svara på frågan vad egentligen tanken var med att hitta på en karaktär".

    Line och Maria drar en intressant parallell till den kupp som utfördes av Anna Odell tidigare i år: "När vi läste detta så kom vi att tänka på en liknande händelse, då konstnärseleven Anna Odell spelade psykiskt sjuk för att väcka intresse."

    Däremot tycker de inte att det är etiskt korrekt att ljuga för att sälja böcker, vilket Carl, Philip och Måns också är inne på: "Allt var bara en del av en bok, en lögn som upprör, men för författaren säljer".

    Tack återigen för goda kommentarer. Ni gör att denna blogg fungerar väl i undervisningssyfte.

    SvaraRadera