tisdag 8 september 2009

SP2A: ANALYS AV VERKLIGHETSBASERAD ROMAN

Du har ju fått i uppgift att läsa en roman med verklighetsbaserad bakgrund. Sedan ska du besvara frågorna nedan. Det bärande i din text är din egen åsikt, så låt den utgöra grunden för ditt skrivande. Ett kriterium för ett högre betyg i svenska är kunna jämföra, så låt likheter och kontraster få viktiga roller i din analys.

Du bör lägga ned stor möda på inledningen och avslutningen så att de är mycket genomarbetade. Väck intresse respektive avrunda! Tänk också på att ha en rubrik som sammanfattar dina åsikter om boken du har valt.

Du ska även citera i din analys och belysa dina åsikter med hjälp av citat. Alla stora frågor ska du styrka med citat som du bör presentera och kommentera. Tänk på att det är viktigt att du kan hänvisa till bokens sidor när du berättar något om/ur texten.

Skriv din analys som en löpande text och välj själv i vilken ordning du besvarar frågorna nedan. Skriv minst en sida (med teckenstorlek 12 med enkelt radavstånd) och högst två och en halv.

1. Vem har skrivit boken? Skriv en kortfattad och intressant bakgrundsbeskrivning.

2. Hur inleds och avslutas författarens alster? Tanken är givetvis att fånga läsaren inledningsvis. På vilka sätt väcker skriftställaren intresse? Blir man delaktig som läsare? Hur reagerar du på inledningen? Fundera också över slutet med liknande utgångspunkter och glöm inte att citera!

3. Hur beskrivs huvudpersonen i boken? Många gånger kan individer skildras utifrån
sina handlingar. Genomgår centralgestalten någon form av utveckling? Vilka är de andra viktiga människorna, och hur framställs deras relationer till huvudpersonen? Finns det någon som representerar en kontrast till centralgestalten, och hur framställs i så fall denna person? Tänk på social bakgrund, könsroller eller andra relevanta aspekter när du diskuterar protagonisten. Citera!

4. Enligt Aristoteles är tid, plats och personer de relevanta utgångspunkterna i ett skönlitterärt verk. En beskrivning av persongalleriet ingår redan i uppgifterna, men diskutera även romanens tid och rum. Citera om du finner det relevant.

5. Vem är det tänkt att du ska hålla med och identifiera dig med (det kallas för normen i en berättelse) i verket? Ge exempel genom att citera hur normen påverkar din tolkning av händelseförloppet

6. Välj ut en favoritpassage ur boken och citera den. Motivera varför du valde detta avsnitt när du kommenterar utdraget.

7. Fiktion och verklighet är två separata enheter. I verklighetsbaserade böcker blandas de båda. Vilket är syftet med detta grepp? Vad anser du i frågan?

Det ska bli spännande att få läsa din analys som du mailar till mig (carolina.ignell@eslov.se) under måndagen den 2 november (när under dagen du själv vill).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar